T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / KOZLU - Kozlu 19 Mayıs 100. Yıl Ortaokulu

YÖRESEL AĞAÇ DİKİMİ KAMPANYASI-AĞAÇ DİKİMİ BİLGİLENDİRME

Fidan Dikimi Nasıl Yapılmalı?

Öncelikle fidan dikilecek alanların belirlenmesi gerekir. Su birikebilecek düz ve çukur yerler tercih edilmemelidir .Hafif meyilli  araziler fidanlar için daha uygundur. Fidan dikilecek alan yabancı otlardan çimlerden arındırılmalıdır. Aksi takdirde yabancı ot ve bitkiler toprağın bitki besin elementlerini azaltarak fidanın gelişimini engeller. Fidan dikimi yapılacak alanlar en az yarım gün güneş ışığı almalıdır.

Fidan Dikim Için Uygun Zaman;

Sonbahar mevsimi kasım ayından nisan ayına kadar özellikle çıplak köklü fidanların dikimi için en uygun zamandır. Ağaçların uykuda olduğu bu zaman diliminde dikim yapılması gerekir. Bu mevsimde dikilen fidanlar kış mevsimi boyunca kökünü besler ve yaz aylarına dayanıklı hale gelir. Saksılı, tüplü fidanlar yılın her mevsiminde dikilebilir.  Sağlıklı ve güçlü fidan yetiştirmek için  dikim öncesi bakımı, dikim aşaması ve sonrasında  dikkat edilmesi gereken  hususlar vardır

Dikim Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüplü fidanlarda  kökü tutan toprak kütlesi dağıtılmadan  naylon veya saksısından  mutlaka çıkarılarak dikim yapılmalıdır. Dikim öncesinde fidanın köklerini güneşe rüzgara karşı korumak gerekir. Fidan köklerinde 20 cm i aşan kök uzantıları budanmalıdır. Fidan dikerken köklerin kıvrılıp dönmemesine dikkat etmeli, hava boşluğu kalmamasına özen gösterilmelidir. Toprak yüzeyine yakın veya çok derin dikilmemelidir. Çok soğuk havalarda donmuş toprağa dikim yapılmamalıdır.

Fidan Çukuru Nasıl Olmalı

Fidanların yapısına, boy ve yaşına uygun derinlikte çukurlar açılması gerekir. Çukurdan çıkarılan toprağın güneş gören üst bölge ve altta kalan kısmı ayrı yere konulmalıdır. Açılacak çukur fidan kökü çapından 50-60 cm daha geniş ve derin olmalıdır. Ortalama  60×60  cm genişlik ve 80 cm derinlikte çukur açılması uygundur. Fidanı yerleştirmeden önce  açılan çukurun en altına  200,300 gr kadar fermente edilmiş organik  katı çiftlik gübresi konur ve üzeri  2,3 cm kalınlığında    güneş gören ust toprakla doldurulur. Dikim çukuruna fidan yerleştirilir. Kalan yerler çukurdan çıkan toprak doldurulur.

Özel gübreli fidan dikim harcı kullanılacaksa en dibe ayrıca gübre koymaya gerek yoktur. Bu şekilde dikim yapılırken fidan kökünün altı ve kalan çukur  fidan dikim harcı ile doldurulur.

Fidan kökü tüplü veya topraklı ise  toprakları dağılmadan açık köklü fidanlarda ise köklere zarar vermeden çukura yerleştirilmelidir. Köklerde oluşacak yırtılma fidanın kurumasına neden olur.

Kök boğazına kadar çukur tamamen  fidan dikim harcı ile doldurulmalı aşılı ise aşı bölgesinin topraktan 6-8 cm yukarıda olmasına özen gösterilmelidir.

Dikim Sonrası Can Suyunu Unutmayın

Fidanın çevresi ayakla sıkıştırılmalı ve can suyu verilmelidir. Can suyu toprakta kalan hava kabarcıklarını alır ve fidanın toprağa daha sağlam tutunmasını sağlar. Dikim yapıldıktan sonra rüzgardan etkilenmemesi için destek çubuğu ile fidan sabitlenmelidir. Rüzgarda hareket eden kökler toprağa yeterince tutunamaz ve kurumaya başlarlar

Düzenli Sulama Yapılmalı

Toprağın yapısı ve iklim koşullarına göre uygun aralıklarla sulama yapılmalıdır. 2 yıla kadar özellikle yaz aylarında haftada 1 kez   sulanmalıdır. Fidanlar 2 yıl budanmamalıdır 2 yıldan sonra  zayıf dallar budanır ve fidanın daha kuvvetli olması  ve hastalıklara karşı dirençli olması sağlanır

Sağlıklı Ve Güçlü Fidanlar Için Gübreleme Yapılmalı

Dikilen fidanlar yılda bir kez Ocak, Şubat ve Mart aylarında organik katı çiftlik gübresi ile desteklenmelidir. Bu uygulamada gübre miktarı fidanın yaşına göre belirlenir. Gübreleme 10 yaşına kadar her yaş için 1 kg, 10 yaşından sonra yaş farkı gözetmeksizin sadece 10 kg ,ağaç taç iz düşüm çevresine 10-15 cm derinliğe açılan çukurlara serilip üzeri ve kapatılarak yapılır.

08-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.04.2024 - Güncelleme: 08.05.2024 09:58 - Görüntülenme: 27
  Beğen | 0  kişi beğendi