T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / KOZLU - Kozlu 19 Mayıs 100. Yıl Ortaokulu

Haberler

Nis

Fidan Dikimi Nasıl Yapılmalı?

Öncelikle fidan dikilecek alanların belirlenmesi gerekir. Su birikebilecek düz ve çukur yerler tercih edilmemelidir .Hafif meyilli  araziler fidanlar için daha uygundur. Fidan dikilecek alan yabancı otlardan çimlerden arındırılmalıdır. Aksi takdirde yabancı ot ve bitkiler toprağın bitki besin elementlerini azaltarak fidanın gelişimini engeller. Fidan dikimi yapılacak alanlar en az yarım gün güneş ışığı almalıdır.

Fidan Dikim Için Uygun Zaman;

Sonbahar mevsimi kasım ayından nisan ayına kadar özellikle çıplak köklü fidanların dikimi için en uygun zamandır. Ağaçların uykuda olduğu bu zaman diliminde dikim yapılması gerekir. Bu mevsimde dikilen fidanlar kış mevsimi boyunca kökünü besler ve yaz aylarına dayanıklı hale gelir. Saksılı, tüplü fidanlar yılın her mevsiminde dikilebilir.  Sağlıklı ve güçlü fidan yetiştirmek için  dikim öncesi bakımı, dikim aşaması ve sonrasında  dikkat edilmesi gereken  hususlar vardır

Dikim Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüplü fidanlarda  kökü tutan toprak kütlesi dağıtılmadan  naylon veya saksısından  mutlaka çıkarılarak dikim yapılmalıdır. Dikim öncesinde fidanın köklerini güneşe rüzgara karşı korumak gerekir. Fidan köklerinde 20 cm i aşan kök uzantıları budanmalıdır. Fidan dikerken köklerin kıvrılıp dönmemesine dikkat etmeli, hava boşluğu kalmamasına özen gösterilmelidir. Toprak yüzeyine yakın veya çok derin dikilmemelidir. Çok soğuk havalarda donmuş toprağa dikim yapılmamalıdır.

Fidan Çukuru Nasıl Olmalı

Fidanların yapısına, boy ve yaşına uygun derinlikte çukurlar açılması gerekir. Çukurdan çıkarılan toprağın güneş gören üst bölge ve altta kalan kısmı ayrı yere konulmalıdır. Açılacak çukur fidan kökü çapından 50-60 cm daha geniş ve derin olmalıdır. Ortalama  60×60  cm genişlik ve 80 cm derinlikte çukur açılması uygundur. Fidanı yerleştirmeden önce  açılan çukurun en altına  200,300 gr kadar fermente edilmiş organik  katı çiftlik gübresi konur ve üzeri  2,3 cm kalınlığında    güneş gören ust toprakla doldurulur. Dikim çukuruna fidan yerleştirilir. Kalan yerler çukurdan çıkan toprak doldurulur.

Özel gübreli fidan dikim harcı kullanılacaksa en dibe ayrıca gübre koymaya gerek yoktur. Bu şekilde dikim yapılırken fidan kökünün altı ve kalan çukur  fidan dikim harcı ile doldurulur.

Fidan kökü tüplü veya topraklı ise  toprakları dağılmadan açık köklü fidanlarda ise köklere zarar vermeden çukura yerleştirilmelidir. Köklerde oluşacak yırtılma fidanın kurumasına neden olur.

Kök boğazına kadar çukur tamamen  fidan dikim harcı ile doldurulmalı aşılı ise aşı bölgesinin topraktan 6-8 cm yukarıda olmasına özen gösterilmelidir.

Dikim Sonrası Can Suyunu Unutmayın

Fidanın çevresi ayakla sıkıştırılmalı ve can suyu verilmelidir. Can suyu toprakta kalan hava kabarcıklarını alır ve fidanın toprağa daha sağlam tutunmasını sağlar. Dikim yapıldıktan sonra rüzgardan etkilenmemesi için destek çubuğu ile fidan sabitlenmelidir. Rüzgarda hareket eden kökler toprağa yeterince tutunamaz ve kurumaya başlarlar

Düzenli Sulama Yapılmalı

Toprağın yapısı ve iklim koşullarına göre uygun aralıklarla sulama yapılmalıdır. 2 yıla kadar özellikle yaz aylarında haftada 1 kez   sulanmalıdır. Fidanlar 2 yıl budanmamalıdır 2 yıldan sonra  zayıf dallar budanır ve fidanın daha kuvvetli olması  ve hastalıklara karşı dirençli olması sağlanır

Sağlıklı Ve Güçlü Fidanlar Için Gübreleme Yapılmalı

Dikilen fidanlar yılda bir kez Ocak, Şubat ve Mart aylarında organik katı çiftlik gübresi ile desteklenmelidir. Bu uygulamada gübre miktarı fidanın yaşına göre belirlenir. Gübreleme 10 yaşına kadar her yaş için 1 kg, 10 yaşından sonra yaş farkı gözetmeksizin sadece 10 kg ,ağaç taç iz düşüm çevresine 10-15 cm derinliğe açılan çukurlara serilip üzeri ve kapatılarak yapılır.

Nis

Okulumuz 7.ve 8.sınıflarından 3'er öğrenci ile Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirilen Matematik Olimpiyatlarına katıldık. yarışmaya katılım sağlayan öğrenci ve öğretmenlerimizi tebrik ediyoruz.

Nis

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okul programımız 25.04.2024 tarihinde okulumuz bahçesinde gerçekleştirildi. Çeşitli etkinliklerle kutlanan bayramda öğrencilerimiz hazırladıkları gösterileri ve şiirleri sundular. Çeşitli yarışmalarla eğlenen öğrencilerimiz bayramı coşkuyla kutladı. Bu sene okul ve ilçede yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimize hediyeleri verildi. Programda emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ediyor ve tüm çocuklarımızın bayramını kutluyoruz.

Nis

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kozlu İlçe programı Kozlu Adnan Taneri Stadyumunda gerçekleştirildi. Tüm öğretmenlerimiz ve görevli öğrencilerimiz ile birlikte ilçe programında yerimizi aldık. Okulumuz 3-A ve 3-B sınıfı öğrencileri hazırladıkları gösteriyi sergilediler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Resim dalında ilçe 3.olan öğrencimiz Abdulsamet KARAKUŞ ve Şiir dalında ilçe 2.si olan öğrencimiz Beyza YILMAZ ödüllerini aldılar. 

Nis

02.04.2024 tarihinde yapılan Kozlu Akıl ve Zeka Oyunları ilçe turnuvasında Saim KARAARSLAN,  Enes YAVUZ ve Aysima HAMUT okulumuzu temsil ettiler. Öğrencilerimizden Enes YAVUZ Pentago oyununda ilçe 1.si ve Saim KARAARSLAN Mangala oyununda ilçe 2.si oldu. Öğrencilerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyoruz ve Akıl ve Zeka Oyunları İl Turnuvasında ilçemizi temsil edecek olan öğrencimiz Enes YAVUZ'a başarılar diliyoruz. Ortaokul Akıl ve Zeka Oyunları Okul Temsilcisi Sevda ÖKTEM'e çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Mrt

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Deyimler ve Atasözleri Okumaları etkinliği altında "Atasözü ve Deyim Resimleme Etkinliği" yapıldı. Çalışmalarda emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

Mrt

Okulumuzda yardımcı personel olarak çalışan Koray SARIAHMET, Kozlu Belediyesi'nde göreve başlayacağı için okulumuzdaki görevinden ayrılmıştır. Kendisine yeni görev yerinde başarılar dileriz.

Mrt

Ormanlar; bir çok yabani hayvanların ve kuşların barındığı, çeşit çeşit bitkilerin bulunduğu sık ağaçlar ile  kaplı bitki topluluklarıdır. Ormanda çeşitli isimlerde ağaçlar bulunur. Bunlardan bazıları şunlardır: Meşe, servi, kızılağaç, çam, sedir, köknar, ladin, ardıç, çınar, ıhlamur, kavak, kestane, kayın, gürgen, akçaağaç, söğüt. Ağaçlar ya kendiliğinden yetişir, ya da insanların ormana dikmiş olduğu fidanlardan oluşur.

Ormanlar, toprağın nemli kalmasını sağlar. Toprak kaymasını önler. Ormanlar yörenin iklimini etkiler, yağmur yağmasını sağlar. Ormanlar, bir ülkenin en büyük ve en önemli  zenginlik kaynaklarından bir tanesidir. Kullanmış olduğumuz sıra, ahşap mobilya, dolap, kalem, okuduğumuz kitap, yazı yazdığımız defter, oturduğumuz sandalye, yemek yediğimiz masa ve daha yüzlerce şey için ihtiyacımızı ormanlardan karşılarız.

Ormanları korumak hepimizin görevidir. Ormanlara zarar vermeyelim. Ağaçları zararlı hayvanlardan koruyalım. Ormanda yangına sebep olabilecek faaliyetlerden uzak duralım. Piknik için ateş yaktık ise ateşi mutlaka söndürelim. Yeni fidanlar dikerek ve diktiğimiz fidanların bakımını yaparak yeni ormanların oluşmasını sağlayalım.

Mrt

15 Mart 1985 yılında Birleşmiş Milletlerin Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi'ni ilan etmesinin ardından 15-21 Mart arası her yıl tüketicilerin haklarını korumak ve bilinçli tüketici olmanın önemini vurgulamak için "Tüketiciyi Koruma Haftası" olarak kutlanmaktadır.

"Tüketiciyi Koruma Haftası” okulumuzda 15-21 Mart tarihleri arasında haftanın önemine dikkat çeken görseller ve yazılar içeren bir okul panosu hazırlanarak, yine “Haftanın anlam ve önemi” ilgili yazı ve şiirlerle birlikte “Tüketici hakları nelerdir?” , “Tüketici haklarını koruyan kurum ve kuruluşlar hangileridir?” konulu bilgilendirici yazılar okul koridorlarındaki panolara asılarak kutlandı.

Mrt

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi okulumuzda coşkuyla kutlandı. Türk milletinin varlığını tekrar ispatladığı ve Çanakkale Geçilmez dediği gün, tüm Türkiye´de olduğu gibi okulumuzda da kutlandı. Okulumuzda yapılan tören, saygı duruşu ve akabinde hep birlikte söylenen İstiklal Marşı´yla başladı. Uğruna türküler yazılan, ağıtlar yakılan bu önemli günü hiç unutmamak ve gelecek nesillere unutturmamak adına hazırlanan programımızda çeşitli etkinlikler ve  öğrencilerimizin oluşturduğu orotorya gerçekleştirildi. Programı hazırlayan öğretmenlerimize ve öğrencilerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Mrt

8 Mart Dünya Kadınlar Günü okulumuzda çeşitli etkinliklerle kutlandı. Görevli öğretmenler tarafından günün anlam ve önemini anlatan bir pano hazırlandı. Öğrenciler tarafından Kadınlar Günü temalı boyamalar yapıldı. Okul Müdürü Selahattin GÜMÜŞTAŞ tarafından okulumuzdaki bayan öğretmenlere karanfil takdim edildi. Çalışmalarda emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Tüm kadınların Kadınlar Günü kutlu olsun.

Mrt

Mrt

Okulumuzda yapılan İstiklal Marşını Güzel Okuma yarışmasında 8-A sınıfı öğrencimiz Ecrin Hatice ÇETİN okul 1.si olmuştur ve okulumuzu ilçede en iyi şekilde temsil etmiştir. Öğrencimizi ve kendisini çalıştıran öğretmenlerimizi tebrik ederiz.

Mrt

07.03.2024 tarihinde okulumuzda akıl ve zeka oyunları turnuvası yapıldı. Yapılan turnuva sonucunda 1. olan öğrenciler aşağıda verilmiştir.

Pentago Enes YAVUZ 6-A

Mangala Saim KARAARSLAN 6-A

Reversi Aysima HAMUT 6-A

Oyunlarda 1.gelen öğrencilerimiz ilçede yapılacak olan akıl ve zeka oyunları turnuvasında okulumuzu temsil edeceklerdir. Öğrencilerimize ilçe turnuvasında başarılar dileriz.

Mrt

Okulumuzda tüm öğrenci ve öğretmenlerimizin katılımı ile "Deprem ve Bina Tahliye Tatbikatı" yapıldı.

Okulumuzun tüm alanlarında çalan acil durum zil sesi ile “Çök, Kapan, Tutun” hareketi yapılarak zil sesinin bitmesi beklendi. Zil sesinin bitmesinin ardından yapılan duyuruyla öğrencilerimiz, öğretmenlerinin yönlendirmeleriyle tek sıra halinde bulundukları alanlardaki tahliye planını izleyerek, binayı terk edip toplanma alanlarına ulaştı.

Bahçede toplanıldıktan sonra görevli öğrenciler tarafından Sivil Savunma Haftası ile ilgili program sunumu yapıldı. Programda ve tatbikatta emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.